Hier begint je website

» Menu

Home
Nieuws
Artikel
Informeer een vriend
Informeer een vriend
Forums
Adverteren
Scripts
Badges
FAQ
Opleidingen
Animaties
Awards
Links
Autohits
Registreer
Gastenboek
Bookmark ons
Contact ons» Forum threads

Huidige threads:
:: Forums ::» Zoeken met Google


Web Webles.net
» Gebruikers Online

Er zijn:
0 geregistreerde gebruikers
and 3 gasten nu online.


» Hoe zijn links tussen HTML-documenten opgebouwd?
Alles over links - Print Email PDF 
Geplaatst door HSZuyd 07/10/2004

Index

» Alles over links
» Absolute en relatie...
» Linken binnen n d...
» Plaatjes

Een eenvoudig, op zichzelf staand document maken zal voor u na het eerste deel geen probleem meer zijn. Maar met n bestand maakt u nog geen perfecte website. Daarvoor zijn meerdere bestanden nodig, al dan niet door uzelf gemaakt. In dit deel vertellen we hoe al deze bestanden zijn te koppelen aan een document en hoe binnen n enkel document verschillende tekstgedeelten met elkaar kunnen worden 'gelinkt'. Om een link te kunnen maken moeten we eerst iets meer weten over de werking van 'Uniform Resource Locators' (URL's). URL's zijn Internet-adressen die door de browser worden gebruikt om iets te kunnen vinden op het Internet of op de lokale computer. Een URL is opgebouwd uit een protocolcode, een computeradres en de plaats en naam van een bestand. Het Internet kent zeven verschillende protocollen.

  • ftp: File Transfer Protocol (FTP)
  • gopher: Gopher
  • http: Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
  • mailto: Electronic Mail
  • news: Usenet News
  • telnet: Telnet
  • wais: Wide Area Information Servers (WAIS)

Bij vijf van de zeven protocollen (ftp, http, gopher, telnet en wais) komen na de naam van het protocol een dubbele punt en twee 'slashes' te staan. Bijvoorbeeld:

http://www.webles.net, ftp://ftp.webles.net en gopher://gopher.webles.net

Voor het mailto-protocol komt na de naam van het protocol een dubbele punt, met daarachter het e-mail-adres, terwijl voor de nieuwsgroepen na de dubbele punt de nieuwsgroep wordt aangegeven. Bijvoorbeeld:

mailto:info@webles.net en news:alt.html

Bij het intikken van URL's moet secuur te werk worden gegaan, omdat de adressen gevoelig zijn voor het onjuist gebruiken van hoofd- en kleine letters. Als de URL bekend is kunnen we in het document een link leggen naar deze URL. Om een link te kunnen maken wordt in HTML de zogeheten Anchor-tag gebruikt. Deze tag bestaat in zijn kaalste vorm uit de begin-tag <A> en de eind-tag </A>. De tekst die tussen deze tags staat wordt gebruikt om op te klikken. Dit is dus de Hypertext, die in de browser een andere kleur krijgt dan de gewone tekst en vaak wordt onderstreept. De Anchor-tag kent een aantal attributen, die alleen worden toegepast in de begin-tag.

Het belangrijkste attribuut van de Anchor-tag is de 'HREF' ('Hypertext Reference'). Dit attribuut zorgt er voor dat de browser weet waar naar toe wordt gelinkt. Een link komt er dan zo uit te zien:
<A HREF="...">tekst</A>.
Tussen de aanhalingstekens na 'HREF' komt de URL te staan van het bestand waar naar wordt verwezen, de tekst vr de eind-tag is de tekst waarop kan worden geklikt.Reacties
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn. Als je geen login hebt, vraag er een aan. Het is gratis!

» Login
» Advertentie


Hier adverteren?» Gebruikers

Laatste bezoeken :
MauriceMaurice
babsb
andries
Tommy
animatieanimatie
Online :
Admins : 0
Leden : 0
Gasten : 3
Totaal : 3
Nu online :» Powered by

phpWebThings powered

Powered by Oerlemans Services


 This website was created with phpWebThings 1.5.2.
2002 - 2005 Copyright, Oerlemans Services